Zašto je važno naći “pravi“ kontraceptiv?


2016-01-16


Mnoge žene mogu da odluče da koriste isti kontraceptivni metod čitavog život.

Međutim, različite faze života, kao što je na primer rođenje deteta, mogu biti prilika da iznova procenite da li je Vaš kontraceptivni metod i dalje pravi za Vas ili ne.

Uprkos tome što postoji niz različitih metoda, mnoge žene nisu upoznate sa punim dijapazonom koji im je na raspolaganju i sa tim kako kontacepcija može bolje da se uklopi u njihov životni stil. Na primer, svet o postojanju jedne posebne vrste kontraceptiva koji se zove „dugo-delijuća reverzibilna kontraceptivna sredstva“ je na prilično niskom nivou bez obzira što se ovaj metod savršeno uklapa u potrebe mnogih zauzatih žena.

Pored izbegavanja neželjenih trudnoća, kojih ima oko 80 miliona svake godine u svetu, kontracepcija može takođe ponuditi dodatne koristi po zdravlje, kao što su ublažavanje obilnih i bolnih menstruacija. Odabir metoda koji odgovara Vašem telu i životnom dobu mogao bi da bude od najvažnijih odluka o Vašem zdravlju i važno je da se ne zadovoljite ni sa čim osim sa nečim što je najbolje za Vaše potrebe.

Nezadovoljene potrebe za kontracepcijom postoje na globalnom nivou, a istraživanja ukazuju na to da približno jedna od šest žena u svetu koja želi da odloži ili prekine rađanje dece ima potrebu za efikasnom kontracepcijom.

Šta uzeti u obzir pre odabira kontraceptivnog sredstva

Odabir kontraceptivnog sredstva je veoma lična odluka te je stoga uvek korisno postaviti sebi nekoliko pitanja kako bi mogli da odmerite opcije i odaberete onu koja je prava za Vas.

Uzmite u obzir sledeće:

 • U kojoj fazi života se sada nalazim i da li moja kontracepcija može da se uklopi?
 • Da li planirate da osnujete porodicu uskoro, u narednih nekoliko godina ili ne uopšte?
 • Da li će Vam biti potrebna kontracepcija koja će se uklopiti u ove planove i neće uticati na plodnost na kratak rok?
 • Koji tip ili metod ću moći najdoslednije da koristim?
 • Da li ste Vi neko ko može da se seti da uzima nešto svakog dana ili Vaš trenutni životni stil znači da biste više voleli nešto što deluje duže i čega ne morate tako često da se setite?
 • Da li imate neke želje vezane za način primene kontraceptivnog sredstva?
 • Da li biste voleli metod koji sami primenjujete ili ste otvoreni za ideju da Vam kontraceptivno sredstvo postavi lekar?
 • Da li želim da kontrolišem menstruaciju?
 • Da li ste neko ko želi da bude u stanju da kontroliše kada ima menstruaciju i koliko često?
 • Alternativno, da li biste želeli metod koji smanjuje ili olakšava krvarenje?

Imajte na umu odgovore na ova pitanja pošto će Vam pomoći da odlučite koji bi metod mogao biti najbolji za Vas kada budete razmatrali opcije. Naravno, setite se toga da se Vaše kontraceptivne potrebe mogu menjati tokom vremena i da je važno da ovo pitanje istražite i razgovarate sa svojim zdravstvenim radnikom pre donošenja konačne odluke.

Postoje dva tipa kontraceptivnih sredstava: kratko-delujuća i dugo-delujuća, a ova druga su podeljena na osnovu toga da li je dugo-delujuća kontracepcija reverzibilna ili nereverzibilna.

Kratko-delujući kontraceptivi – šta je to?

Reč je o kontraceptivnim metodama koje primenjuje sama korisnica i pritom je primena česta, bilo dnevna ili mesečna

Za koga su ona dobra?

 • Žene koje više vole da kontraceptiv uzimaju često
 • Žene koje žele kontrolu nad time kada će imati menstruaciju
 • Žene koje više vole da same primenjuju kontracepciju

Koje su opcije?

 1.       Kombinovana pilula

Kombinovana pilula, koja se najčešće naziva samo „pilula“, uzima se oralno svakog dana, obično 21 dan, posle čega sledi nedelju dana „bez pilule“ tokom kojih će početi krvarenje; posle toga kreće se sa novim pakovanjem. Sada takođe postoje i izbor pilula koje se uzimaju svakog dana kao npr. 24 tablete praćenih sa 4 placebo tablete ili 26 tableta praćenih sa 2 placebo tablete. Pilula sadrži hormone estrogen i progestagen, i njena delotvornost je preko 99% kada se dosledno koristi i može pomoći da se reguliše menstruacija. Sa pilulom se može početi kada prođu tri nedelje (21 dana) od porođaja kod žene koja ne doji.

 1.       Pilula samo sa progestagenom (POP)

Pilula koja sadrži samo progestagen, koja se nekada naziva „mini pilula“, je pilula koja mora da se uzima u isto vreme svakog dana kako bi delovala. Kada se uzima kako treba, njena delotvornost je preko 99%. Može pomoći kod predmenstrualnih simptoma i bolnih menstruacija, ali može učiniti da menstruacije postanu neredovne ili da potpuno prestanu. Može se koristiti tokom dojenja, a sa uzimanjem se može početi 6 nedelja posle porođaja kod žene koja doji.

 1.       Kontraceptivni flaster

Kontraceptivni flaster je mali flaster koji se lepi na kožu i koji oslobađa hormone, estrogen i progestagen, za sprečavanje trudnoće. Nosi se neprekidno sedam dana, a onda se, osmog dana zamenjuje novim flasterom. Posle tri nedelje korišćenja korisnice ne nose flaster nedelju dana, tokom kojih može doći do krvarenja. Delotvornost flastera je preko 99% kada se ispravno koristi a ne preporučuje se za dojilje. Flaster može da počne da se koristi počev od tri nedelje (21 dan) posle porođaja kod žena koje ne doje.

 1.       Vaginalni prsten

Vaginalni prsten je mali, savitljiv, plastičan prsten koji žena postavlja u vaginu i koji sadrži hormone estrogen i progestagen. Posle 21-og dana, vadi se da se omogući ženi mesečno krvarenje pre nego što se postavi novi prsten za sledeći ciklus. Njegova delotvornost je preko 99%, može se nositi tokom seksualnog odnosa i može se koristiti da bi se regulisala menstruacija i da bi krvarenje bilo oskudnije. Sa prstenom se može započeti tri nedelje (21 dan) posle porođaja kod žena koje ne doje.

Dugo-delujući reverzibilni kontraceptivi – šta je to?

Radi se o konraceptivima koji nude pogodnosti ređe primene u poređenju sa metodama kao što je pilila. Poznavanje ovih metoda je slabo među ženama i mnoge institucije koje se bave planiranjem porodice i zdravstvenom zaštitom pozivaju na podizanje nivoa svesti o ovim metodu među ženama koje su rađale.

Za koga su ona pogodna?

 • Žene kojima se više dopada pogodnost kontracepcije koja se ne uzima dnevno
 • Žene koje žele da naprave razmak između rađanja dece i kojima je potrebna fleksibilnost u smislu reverzibilnosti
 • Žene koje su završile sa proširenjem porodice ali ne žele trajni vidi konrracepcije
 • Dojilje

Istraživanje sugeriše da je 80% korisnica dugo-delujućih kontraceptiva zadovoljno svojim metodom u poređenju sa samo 53% onih koji koriste kratko-delujuće metode.

Koje su opcije?

1)      Intrauterina kontracepcija (IUK)

IUK obuhvata kontraceptivna sredstva koja doktor postavlja u matericu. Iako to može zvučati zastrašujuće, ona su među najdelotvornijim raspoloživim kontraceptivnim sredstvima i kada se postave, pružaju zaštitu u periodu od pet do deset godina. IUK se može ukoloniti u bilo kom trenutku, što obezbeđuje vraćanje plodnosti neposredno po uklanjanju; mogu se koristiti tokom dojenja. Postoje dva tipa intrauterine kontracepcije:

a)      Bakarni intrauterini uložak (IUU)

Bakarni intrauterini uložak, takođe poznat kao bakarna spirala, ima efikasnost od 99% i obično može da se koristi tokom pet do deset godina. IUU ne sadrži hormone i deluje tako što sprečava spajanje jajašca i spermatozoida; bakar takođe deluje kao spermicid. IUU se može postaviti već četiri nedelje posle porođaja, međutim kod nekih žena koje koriste bakarnu spiralu menstruacija može biti obilnija i može trajati duže.

b)      Intrauterini sistem (IUS)

Intrauterini sistem (IUS) je plastični uložak u obliku slova T čija je efikasnost veća od 99% i traje pet godina. On dnevno otpušta male doze progestagenog hormona koji se zove levonorgestrel direktno u matericu. Može se postaviti počev od šest nedelja posle porođaja i može se koristiti tokom dojenja. Kod korisnica IUS menstruacija je obično oskudnija.

2)      Implant

Implant je mali savitljivi štapić koji se postavlja u ruku žene kratkom hiruškom intervencijom. Kada se postavi, može se opipati prstima ali se ne može videti. On sadrži progestageni hormon pod nazivom etonogestril i njegova efikasnost prelazi 99% tokom tri godine. Kod nekih žena koje koriste implant dolazi do smanjenja ili izostanka menstruacije, međutim kod drugih menstruacija može postati obilnija i duža. Implant se može postaviti posle tri nedelje (21 dan) od porođaja i može se koristiti tokom dojenja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

šesnaest − 9 =

Sva prava zadržana. Ginekos Plus © 2017
Maintenance by Responsive