10 NAJČEŠĆIH PREDSRASUDA, ISTINA I ZABLUDA O KONTRACEPCIJI


2015-09-29


  1. Upotreba kontraceptivnih pilula dovodi do povećanja telesne mase

ISTINA: Pilule ne utiču na povećanje telesne mase. U studijama je dokazano da promena telesne mase prilikom upotrebe niskodoznih kontraceptivnih pilula je ista kao i kod korišćenje drugih metoda kontracepcije.

  1. Upotreba pilule izaziva pojačanu dlakavost, masnu kožu i poremećaj menstruacionog ciklusa

ISTINA: Pilule imaju povoljan uticaj na kvalitet kože i menstruacioni ciklus. Tokom korišćenja kontraceptivnih pilula koža postaje čistija i lepša, a krvarenje predvidivo, manje obilno i bolno.

  1. Hormonske kontraceptivne pilule su štetne

ISTINA: Sintetski hormoni se danas koriste u lečenju niza bolesti, kao što su dijabetes i bolesti štitne žlezde i kao nadoknada prirodnih hormona. Kontraceptivna pilula sadrži hormone koji su prema sastavu i odnosu (količina) slični hormonima koji se stvaraju u jajnicima. Kod zdravih žena bez određenih faktora rizika, prednosti primene kontraceptivnih pilula daleko premašuju moguće rizike.

  1. Upotreba hormonske kontracepcije povećava rizik za pojavu raka

ISTINA: Svaka žena je izložena riziku od raka, bilo da koristi pilule ili ne. Dokazano je da pilula štiti od nekih vrsta raka. Kod korisnica kontraceprivne pilule ispitivan je rizik za pojavu tumora. Rezultati istraživanja pokazuju da upotreba kontraceptivne pilule pruža značajan stepen zaštite od karcinoma jajnika i sluzokože materice.

  1. Pilula povećava rizik za karcinom dojke

ISTINA: Rak dojke se nešto češće dijagnostikuje kod korisnica kontraceptivne pilule nego kod žena iste starosti koje ne koriste ovaj vid zaštite od trudnoće. Nije poznato da li sama pilula dovodi do ove razlike. Moguće je da se ove žene češće pregledaju, tako da se rak dojke otkriva rano. Danas se zna da mnogo različitih činilaca utiče na veličinu rizika za nastanak raka dojke. Efekat kontraceptivne pilule je značajno manji na mogući porast učestalosti raka dojke nego na očuvanju zdravlja žene usled otklanjanja rizika neplanirane i neželjene trudnoće.

  1. Upotreba pilile se mora prekinuti nekoliko meseci pre nego što se želi trudnoća

ISTINA: Moguće je ostati u drugom stanju odmah posle prestanka korišćenja pilula. Trudnoća se normalno odvija i kad nastane u prvom mesecu posle prekida upotrebe kontraceptivne pilule.

  1. Pilula povećava ruzik za neplodnost

ISTINA: Plilula doprinosi plodnosti žene. To ostvaruje smanjujući rizik da dođe do zapaljenja unutrašnjih polnih organa, vanmaterične trudnoće, ciste jajnika i endometrioze.

  1. Tokom korišćenja hormonske kontraceptivne pilule povremeno je potrebno praviti pauze u njihovom korišćenju duže od 7 dana

ISTINA: Kontraceptivna pilula može bez pauze da se koristi godinama. Kada se koristi na uobičajeni način (21dana + 7 dana pauze) žaštita od neželjenje trudnoće postoji kontinuirano, tokom celog meseca. Pravljenje pauza dužih od 7 dana nosi rizik za trudnoću i gubitak ostvarenih pozitivnih efekata kontraceptivne pilule. Pauziranje u korišćenju kontraceptivne pilule nakon 9 meseci ili 2 godine upotrebe nema medicinskog opravdanja, a izlaže ženu riziku neželjenje trudnoće i abortusa.

  1. Pilula se može koristiti samo u određenoj starosnoj dobi

ISTINA: Pilule se mogu koristiti od prve do poslednje menstruacije u životu. Pilule je moguće koristiti godinama bez posledica.

  1. Pre započinjanja i tokom korišćenja pilule treba raditi analizu krvi

ISTINA: Pregledi krvi nisu potrebni, jer ne doprinose bezbednosti upotrebe pilule. Važno je da se pre uvođenja hormonske kontracepcije obavi opšti pregled i ginekološki pregled uključujući merenje krvnog pritiska. Tokom korišćenja kontraceptivnih pilula treba redovno obavljati kontrolne preglede.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

četrnaest + pet =

Sva prava zadržana. Ginekos Plus © 2017
Maintenance by Responsive