VAGINALNA FLORA I NAJČEŠĆE INTIMNE TEGOBE


2015-09-09


U vagini veliki broj organizama živi u međusobnoj ravnoteži, čineći tzv.“vaginalnu floru“.
Lactobacillus vaginalis su najznačajniji deo vaginalne flore. Proizvode mlečnu kiselinu stvarajući tako kiselu sredinu koja je osnov za zdravu vaginu jer kisela sredina ne pogoduje razvoju većine mikroorganizama.
Nestankom laktobacila nestaje kiselost vaginalne sredine, sredina postaje alkalna, što predstavlja idealnu situaciju za razvoj infekcija. Sapun je alkalan i može poremetiti  PH vagine tako da smanjuje broj laktobacilusa i daje šansu bakterijama.
Na zdravlje genitalne regije utiče i opšte zdravstveno stanje. Loše zdravstveno stanje, stres, uznemirenost smanjuju otpornost sluzokože vagine. Neki lekovi /npr.antibiotici/ utiču na stanje vaginalne sredine.
Najčešće intimne tegobe su svrab, bol, pojačan vaginalni sekret, vaginalna suvoća i bolni seksualni odnosi. Sve ove tegobe, ukoliko se često ponavljaju i dugo traju, dovode do negativnog stava o samoj sebi i problema u odnosu sa partnerom.
Pojačan sekret je prvi znak bilo kakvog poremećaja vaginalne sredine. Pojačan sekret mogu prouzrokovati bakterije, paraziti, gljivice ili virusi, mehaničke iritacije-uske pantalone, sinetički donji veš i dnevni ulošci.
Vaginalna suvoća se najčešće javlja u menopauzi a usled nedostatka hormona. Problem se prevazilazi upotrebom lubrikanata ili u težim slučajevima, estrogenim kremama.
Svrab u predelu genitalija mogu izazvati alergije /na sintetički donji veš, sapun, kondom itd/, infekcije, tesne pantalone, dnevni ulošci itd.
Gljivične infekcije-kandidijaza-Candida albicans se u zdravoj vaginalnoj sredini nalazi u ravnoteži u izbalansiranom ekosistemu a samo u određenim okolnostima gljivice počnu da bujaju i dovode do infekcije. Pojačan vaginalni sekret, neprijatnog mirisa, otok i crvenilo genitalija, bol pri mokrenju i prilikom seksualnih odnosa su neki od simptoma glivične infekcije.
Ove infekcije su češće u drugoj polovini menstruacionog ciklusa, u trudnoći i kod dijabetičara i korisnica pilula za kontracepciju. Kandidijaza nekada može biti veoma uporna.
Bakterijska vaginoza se lako prepoznaje po neprijatnom mirisu na ribu, obilnom sekretu, bolu, svrabu i peckanju. Bakterija Gadnerella često je prisutna u sekretu osoba sa bakterijskom vaginozom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − 4 =

Sva prava zadržana. Ginekos Plus © 2017
Maintenance by Responsive