ŠTA ZNATE O ZAČEĆU?


2015-09-29


Da li ste sigurni da znate kako dolazi do začeća? Nešto ste saznali od roditelja, nešto ste učili u školi ili čuli od vršnjaka.

Darivanje života je veličanstven čin, ali i velika odgovornost. Ako niste za to spremni, ako ulazite u polni odnos samo zbog radoznalosti ili pritiska vršnjaka i sredine, razmislite kako da se sačuvate do onog vremena kada ćete osetiti duboku, istinsku potrebu da plod vaše ljubavi bude voljeno ljudsko biće.

Kako funkcioniše reproduktivni sistem čoveka?
Začeće je spajanje ženske polne ćelije (jajna ćelija) i muške polne ćelije (spermatozoida).
Žensko dete se rađa sa gotovim kompletom jajnih ćelija smeštenih u dva jajnika. Žena može da zatrudni od menarhe (prve menstruacije) do menopauze (prestanka menstrualnih krvarenja). Posle menopauze žena više ne može da začne, niti da rodi dete.
Kod muškog deteta od trenutka kada uđe u pubertet u testisima počinju da se stvaraju spermatozoidi – muške polne ćelije. Od tada, po skoro do kraja života, muškarac je sposoban da izvrši oplodnju.
Ipak začeće, odnosno oplodnja ne može da se dogodi pri svakom polnom odnosu. Oplođenje nastaje samo kada se u menstruacionom ciklusu žene, pod uticajem hormona, događa ovulacija. Tada se jajna ćelija oslobađa iz jajnika i spremna je da se na svom putu do materice sjedini sa spermatozoidom. To su tzv. plodni dani.
Ovulacija se obično dešava jednom mesečno. Ako se u periodu ovulacije ne dogodi oplodnja, treba da prođe celih mesec dana da bi nova jajna ćelija bila spremna za oplodnju.
Međutim, to ne znači da u ostalim danima možete da imate polni odnos bez korišćenja nekog savremenog metoda kontracepcije.

Menstruacioni ciklus i začeće
Menstruacioni ciklus je period od početka jedne do početka sledeće menstruacije. Ciklus počinje prvim danom menstruacionog krvarenja.
Oslobađanje jajne ćelije iz jajnika – ovulacija, nastaje kod mnogih žena sredinom menstruacionog ciklusa. To znači da se kod žena kod kojih menstruacioni ciklus iznosi 28 dana ovulacija dešava oko 14. dana ciklusa. Kod žena koje planiraju trudnoću, ovulacija se može odrediti putem ultrazvučnog pregleda I taj se pregled zove folikulometrija.

Zbog čega je korisno da se zna kada su plodni dani?

 • Kondom se pri polnom odnosu oštetio ili spao
 • Zaboravili ste da uzmete kontraceptivnu pilulu
 • Planirate rađanje deteta

U svim ovim slučajevima poznavanje vaših plodnih dana će koristiti ginekologu da mladom paru preporuči odgovarajući tretman.

Šta je još korisno znati?

 • Spermatozoidi su „žilavi momci“. Nakon ejakulacije tj. izbacivanja semene tečnosti iz penisa, oni mogu da prežive 2 do 5 dana u polnim putevima žene.
 • Jajana ćelija je posle ovulacije 24 sata sposobna za oplodnju.
 • Pre ejakulacije, penis ispušta tečnost koja spermatozoidima olakšava put do jajne ćelije. U toj tečnosti se nalaze hiljade spermatozoida! Zbog toga tkz. prekinuti snošaj ne treba da smatrate bezbednim načinom sprečavanja trudnoće.
 • Za oplođenje je dovoljno spajanje jajne ćelije i jednog jedinog (od svih tih miliona) sprematozoida!

Zablude su da trudnoća ne može da se dogodi…

 • Pri prvom polnom odnosu
 • Ukoliko žena primeni ispiranje posle polnog odnosa
 • Ako je polni odnos bio u stojećem stavu
 • Ako muškarac pre ejakulacije izvuče penis iz vagine (prekinut snošaj)

Pre nego što se odlučite da koristite prekinut snošaj kao meru zaštite od neželjene trudnoće, setite se da to nije pouzdan način i da postoje sigurniji – kondom ili kontraceptivna pilula.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − 2 =

Sva prava zadržana. Ginekos Plus © 2017
Maintenance by Responsive