PRIČAJMO O SIDI


2015-09-07


Svi smo čuli za polno prenosive infekcije – PPI i HIV. Mi znamo ne samo da se ove bolesti mogu izbeći već i kao to učiniti. Ali zbog nečega naša znanja ne utiču uvek na naše ponašanje.

Bezbedniji seks je tvoj izbor!

Seks je zadovoljstvo, ali i odgovornost, odgovornost prema svom zdravlju i zdravlju drugih ljudi jer se seksualnim putem mogu preneti različite infekcije. Postoji samo jedan način kojim se nećeš zaraziti – to je upražnjavanje bezbednijeg seksa tj. seksa koji isključuje direktan kontakt sa tuđom krvlju, spermom ili vaginalnim sekretom.

Polazećo od ovoga, u potpunosti je bezbedno:

 • Ljubiti se, pa čak i vlažnim „francuskim poljupcem“
 • Ležati zajedno, grliti se
 • Uzajamno se milovati i masirati
 • Masturbirati
 • Upražnjavati seks samo pod uslovom da uvek pravilno koristiš kondom

Verovatno će proci neko vreme dok se ne navikneš na bezbedniji seks, ali neće izostati trenutak kada će on postati deo pravog zadovoljstva.

IZBOR JE UVEK TVOJ!

Živimo u slobodnom društvu. Sloboda, pre svega podrazumeva pravo izbora, i to u pogledu seksualne orjentacije, partnera i seksualnih radnji. Niko ne može da te nataera da radiš ono što ne želiš. Ponašaj se odgovorno prema sebi, ali i prema drugima! Ovo je tvoj život i tvoj izbor. Ako izabereš seks – čuvaj sebe i druge. Tako nećeš doći u situaciju da brineš zbog svog zdravlja.

Kako započeti razgovor o tome?

Mi o seksu razgovaramo sa svojim prijateljima, ali zbog nečeg se ustežemo da razgovaramo o tome sa partnerom. Ako želiš da imaš bezbedniji seks, neophodno je to jasno i otvoreno reći, ne čekajući trenutak kada ste oboje uzbuđeni i kada vam više nije do razgovora.

Ako ti je ipak teško da započneš razgovor, jednostavno izvadi kondom. To možeš da uradiš i u šali. Kada razjasnite, jednom i zauvek, odnos prema bezbednijem seksu, ti i tvoj partner osećaćete se mnogo bolje. Izraziti svoju želju za korišćenjem kondoma uopšte ne znači izraziti nepoverenje prema partneru. Naprotiv, to znači da se brinete jedno o drugom i da posedujete osećanje odgovornosti.

KONDOM

 • Kupujte ga samo u apoteci i na kondomatima
 • Proverite rok trajanja
 • Na dobrom kondomu uvek piše da je elektronski testiran
 • Čuvajte ga dalje od direktnog izvora toplote i svetlosti
 • Na nosite ga u džepu ili novčaniku duže od 24h (toplota tela ga oštećuje)

Kondom te štiti od HIV infekcije i drugih infekcija koje se prenose polnim putem.
Koristeći ga prvi put možeš da osetiš neugodnost, zato je bolje ranije provežbati sam. To će u velikoj meri olakšati upotrebu kondoma sa partnerom.
Devojke treba uvek da znaju kako se pravilno koristi kondom. Mnoge i dalje misle da je stavljanje kondoma „muški posao“. Naprotiv to može biti interesantan deo predigre.
Kondom je napravljen od prirodnog materijala lateksa i obično je prekriven slojem podmazujuće (lubricirajuće) supstance koja smanjuje trenje prilikom polnog odnosa, što čini upotrebu kondoma prijatnijom. Ako koristiš dodatni lubrikant, on mora biti napravljen na vodenoj osnovi (npr. glicerin), a nikako na masnoj ili uljanoj kao što su vazelin, krema ili mast, jer oni oštećuju kondom. Dodatni podmazivač stavljaj samo sa spoljne strane kondoma. Lubrikant može sadržati i specijalno spermicidno sredstvo (npr. Nonoxylon 9) koje momentalno ubija spermatozoide pri kontaktu.
Kupovinom kondoma odbaci lažni stid!
Ako želiš da se zaštitiš, za tebe će kupovina kondoma biti isto tako prirodna, kao kupovina žvake ili aspirina. Odavno su prošla vremena kada smo crveneli i šaputali nešto nerazumljivo, bojeći se da pogledamo apotekarku u oči.

UPOTREBA KONDOMA
Na kesici proveri rok trajanja. Budi pažljiv pri otvaranju kesice. Kondom se može oštetiti noktima i oštrim predmetima kao što su šlic i nakit.

 1. Stavi kondom na penis u erekciji, pre nego što dođe do dodira penisa sa telom partnera. Presemena tečnost koja se oslobađa tokom rane faze erekcije može sadržati spermatozoide i uzročnike polno prenosivih infekcija.

Otvori kesicu pazeći da ne oštetiš kondom. Pažljivo istisni kondom.

 1. Vazduh koji ostane u kondomu može uzrokovati njegovo pucanje. Da bi se ovo izbeglo, uhvati rezervoar na zatvorenom kraju kondoma palcem i kažiprstom i stavite kondom na penis u erekciji.

Budi sigurna da ga odmotavaš na pravu stranu.
Držeći rezervoar, koristi drugu ruku da ga odmotaš do korena penisa.
Proveri da se kondom ne pomera u toku seksualnog odnosa; ako počne da spada odmah ga vrati na mesto. Ako kondom spadne, izvadi penis i stavi novi kondom, pre nastavka odnosa.

 1. Odmah nakon ejakulacije, izvadi penis dok je u erekciji pridržavajući kondom sve vreme. Skini kondom tek kada sasvim izvadiš penis. Pazi da penis i kondom ne dođu u dodir sa telom partnera. Ukloni kondom higijenski. Veži iskorišćen kondom, umotaj ga u maramicu i baci ga u kantu za smeće (ne bacaj ga u WC šolju).
 1. Ne koristi dva puta isti kondom.

Ne koristi dva kondoma jedan preko drugog.
Pri analnom seksu koristi deblji kondome.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

tri × jedan =

Sva prava zadržana. Ginekos Plus © 2017
Maintenance by Responsive