LETOVANJE U TRUDNOĆI


2017-06-29


Koliko puta se svaka trudnica pita šta raditi tokom leta? Da li putovati ili ne? Kako lišiti porodicu mora? To su uobičajena pitanja, koja se inače postavljaju i ginekologu u ordinaciji. To je vrlo dobro, jer će svaki ginekolog dati odgovarajući savet za vas. Naravno, najvažnije je da li je trudnoća normalna, tj. bez rizika.

U startu, rizična trudnoća, bilo da se radi o bolovima i krvarenju tokom trudnoće, ili se ona komplikuje pojavom dijabetesa, povišenog krvnog pritiska, nije preporučljiva za putovanje. Tada se putovanje ne savetuje, ili trudnica putuje na sopstveni rizik. Sledeća važna informacija je udaljenost destinacije, a na kraju je i treći faktor važan, a to je prevozno sredstvo.

A sada da se vratimo normalnim trudnoćama, tj. onima bez rizika. U startu, to je procentualno oko 80% svih trudnoća. Kod nas je uobičajeno da se svaka trudnića uvodi u neku kategoriju rizika, tj. zbog svake sigurnosti im se zabranjuje rad, pa i kretanje. Zato treba dobro izvagati da li je to realno stanje u trudnoći, da li je ono samo privremeno ili je to samo preterana obazrivost. Zato je važno pitati svog ginekologa, koji će svojim znanjem i iskustvom doprineti pravoj odluci. Odluka je krajnje individualna. Ono što je važno znati, to je da je najbezbednije putovanje u 2. trimestru, tj. od 16. do 28. nedelje. Naravno, uz savet ginekologa, može se putovati i pre i posle toga.

Koje prevozno sredstvo koristiti?

Ukoliko se putuje automobilom, destinacija treba da je blizu ili da se predvidi noćni odmor u nekom hotelu, tj. motelu, da se prave pauze, da je auto komforan, da trudnica može da podmetne ispod krsta jastuče ili ćebence, da može da se protegne, ustane, jer u prinudnom, sedećem položaju dolazi do oticanja nogu, kao i nadimanja u trbuhu.

Ukoliko se putuje avionom, treba imati na umu da je posle 28. nedelje često potrebno uverenje od ginekologa da je trudnoća zdrava i da ne preti opasnost od prevremenog porođaja. Kod nekih aviokompanija je to do 33. a kod nekih 36. nedelja trudnoće. Uverenje ne sme biti starije od 7 dana. Kontrola putnika na areodromima je bezbedna, tj. detektor metala ne smeta u trudnoći,

X zraci se koriste samo za prtljag. Treba obratiti pažnju da je sedište na dobrom mestu, tj. najbolje uz prolaz, da bi trudnica mogla češće i lakše da dođe do toaleta. Takođe, savetuje se da na svakih 30-ak minuta ustane i malo protegne noge šetnjom, da ne bi oticale. Inače, udobnija su sedišta u prvoj klasi, pa treba razmisliti i o tom izdatku. Takođe, na dužim destinacijama je regulisan pritisak u kabini, te nema opasnosti od manjka kiseonika. Zbog suvljeg vazduha treba piti dovoljno tečnosti i, po potrebi, vlažiti nosnu sluzokožu fiziološkim rastvorom, tj. slanim rastvorom u vidu spreja.

A sada o destinaciji…

Ono što je važno, to je da se blizu odredišta nalazi bolnička ustanova koja, za svaki slučaj, ako je potrebno, može da zbrine trudnicu.

Sunčanje i kupanje

Treba imati na umu da se hormonski u trudnoći već aktivira hormon melanin, koji je odgovoran za tamnjenje, tj. pojavu tamnijih bradavica u trudnoći, linije na trbuhu i pega na licu, tj. mrlja, koje zovemo hloasme. Direktnim izlaganjem sunca pod dejstvom ultravioletnih zraka te promene mogu ostati trajne. Postoje 3 vrste UV zraka: UVA, UVB i UVC, a treba se zaštititi UVA i UVB. Zato je neophodno imati zaštitnu kremu faktor 30 sa UVA filterima. Neophodne su i naočare za sunce i šešir velikog oboda. Inače, ne treba ići na plažu u periodu od 10 do 15h i za to vreme treba imati popodnevni odmor u sobi ili „debeloj“ hladovini. Inače, izlaganje sunca na plaži ne treba da je duže od 1 sata, a zatim se prelazi u hladovinu. Po mogućstvu, noge treba da su uzdignute u ležaljci. Preporučljivo je unostiti dovoljno tečnosti, kao i svežeg voća i povrća, tj. salata. Ulazak u vodu treba da je postepen, radi adaptacije, a nakon plivanja bez forsiranja, po izlasku iz vode, zameniti donji deo kupaćeg kostima, jer je sa mokrim kupaćim kostimom češća vaginalna infekcija Candidom. Takođe, nije dozvoljeno ni ronjenje na većim dubinama.

Savet trudnicama je da štiteći samu sebe od pregrejavanja i dehidracije, štitimo i trudnoću, jer je beba u materici potpuno zaštićena od spoljnih faktora, osim ako ti isti ne ugrozavaju buduću majku.

U svakom slučaju, poželjno je da trudnica, naravno uz dozvolu svog ginekologa, može da se opusti i uziva na mestima koja joj prijaju i radi boljeg psihičkog stanja, tj. zadovoljstva koje joj letovanje pruža.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

dva + 13 =

Sva prava zadržana. Ginekos Plus © 2017
Maintenance by Responsive