Humani papiloma virus (HPV) i rak grlića materice


2015-09-11


Rak grlića materice nastaje na donjem delu materice koji je okrenut prema vagini. Bolest počinje kada se neke ćelije grlića materice promene i krenu nekontrolisano da se umnožavaju. Redovni pregledi Papanikolau testom imaju za cilj da pronađu promene na grliću materice rano, u vreme kada mogu da se otklone, pre nego što prerastu u rak.
Sve žene od 20 do 65 godina treba da idu na preglede redovno, jednom godišnje.

Šta prouzrokuje rak grlića materice?
Rak grlića materice je prouzrokovan nekim tipovima Humanog papliloma virusa (HPV). Postoje više od 100 tipova HPV-a od kojih oko 15 može da izazive promene na grliću materice koje mogu da prerastaju u rak.
Većina žena zaražena HPV-om ozdravi u periodu od 6 do 24 meseci, a da i ne zna da je bila inficirana. Međutim, imuni sistem nekih žena ne uspeva da se oslobodi HPV-a i rizik za pojavu raka grlića materice je tada povećan.

Kako se dobija genitalna HPV infekcija?
Genitalni HPV se uglavnom prenosi seksualnim kontaktom. Svaki kontakt kože sa kožom, a ne samo seksualni odnos, može da prenese zarazu.HPV je veoma rasprostranjen. Većina odraslih bude zaražena ovim virusom u jednom periodu života.

Kako se zaštititi?
Iako veoma efikasno štiti od drugih seksualno prenosivih bolesti, kondomi nisu dobra zaštita od infekcije HPV-om. To je zato što HPV može da se nalazi na koži nepokrivenoj kondomom.
Danas postoji vakcinacija koja može da zaštiti žene od dva najčešća tipa HPV virusa, tipova 16 i 18, odgovornih za dve trećine slučajeva raka grlića materice i mnogo abnormalnih rezultata Papanikolau testa.  Ova vakcinacija će biti najefikasnija ako se obavi pre infekcije HPV-om 16 ili 18. Ona, međutim, neće efikasno štititi od svih tipova HPV-a. Zato će i pored vakcinacije, redovni pregledi biti neophodni. Zapravo pregledi (Papanikolau testa) i vakcinacija biće najefikasnija zaštita od raka grlića materice.

Da li genitalni HPV može da se leči?
Lekovi koji deluju na tipove HPV-a koji prouzrokuju genitalne bradavice (kondilomi) ne deluju na tipove virusa koji izazivaju rak grlića materice. Srećom, većina HPV infekcija prođe sama i žene, bez komplikacija, ozdrave u periodu od 6 do 24 meseci.

Da li HPV može da utiče na trudnoću?
Tipovi HPV-a koji prouzrokuju rak grlića materice su veoma rasprostranjeni, ali neželjeni efekti na trudnoću za sada nisu ustanovljeni. Iako imate HPV, nastavite sa normalnim praćenjem trudnoće.

Šta je HPV testiranje?
HPV testiranje se kristi da se utvrdi da li ste zaraženi Humanim papiloma virusom.Tipovi HPV-a koji prouzrokuju rak grlića materice danas ne mogu da se leče lekovima. Međutim, utvrđivnje da li ste zaraženi HPV-om omogućava da se ustanovi Vaš stepen rizika da dobijete ovaj rak. Ako nemate HPV, Vaš rizik je mali i možete mirno da nastavite sa redovnim pregledima. Ako imate HPV i ako infekcija ne prođe sama, potrebni su dodatni pregledi kako bi se utvrdilo da li imate promene na grliću materice koje treba otkloniti, da ne bi prerasle u rak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

dva × 3 =

Sva prava zadržana. Ginekos Plus © 2017
Maintenance by Responsive